Menu:

Bibliografie

Links:

De schim

Zomer. Een jonge drugsverslaafde, Gusto, ligt op de grond van een appartement in Oslo. Hij bloedt en zal het niet redden. Om te begrijpen wat er is gebeurd, ordent hij zijn gedachten en vertelt hij de lezers zijn verhaal.
Herfst. Harry Hole keert na drie jaar terug uit Hongkong. In Oslo raakt hij geïntrigeerd door de dood van Gusto, die door een vriend zou zijn vermoord. Harry Hole zoekt de veroordeelde op in de gevangenis en is verrast dat de jongen zijn eigen, jeugdige evenbeeld blijkt te zijn. Voor Harry Hole wordt dit één van de moeilijkste zaken uit zijn leven.
En terwijl Harry op onderzoek uit is, gaat Gusto verder met zijn verhaal.

Er loopt een man door de donkere straten van Oslo. Dit is zijn plek. Hij is hier altijd geweest en zal hier altijd zijn...

Boekgegevens
Titel: De schim (2011)
Auteur: Jo Nesbø
Originele titel: Gjenferd (2011)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-7141- 5
Omvang: 464 p.

Gelezen: 12-2011

BOB-score 4/5

Tegen elke prijs

Voormalig politieman Harry Hole kent maar weinig ankers in zijn leven waaraan hij stabiliteit kan ontlenen. Zijn zus Søs is er een van, zijn oud-geliefde Rakel een andere. Wanneer Harry te weten komt dat Rakels zoon Oleg vast zit op verdenking van moord op een drugsdealer verlaat Harry Hongkong en keert terug naar Oslo.

Harry meldt zich bij politieman Gunnar Hagen met de boodschap dat hij zijn vak weer wil uitoefenen. Een moord onderzoeken dus. Hagen is hiervan niet onder de indruk want in zijn ogen is de zaak gesloten. De moord op de negentienjarige pusher en gebruiker Gusto Hanssen is opgelost en de dader zit in voorlopige hechtenis. Harry zou Harry niet zijn als hij Hagen niet weet te overtuigen dat hij Oleg mag bezoeken. Hij krijgt wel de waarschuwing mee om uit het vaarwater te blijven van commissaris Mikael Bellman die in Oslo grote schoonmaak heeft gehouden in het drugsmilieu. Harry kent Bellman als geen ander na hun niet helemaal geslaagde samenwerking in Pantserhart.

Het bezoek in de gevangenis loopt op niets uit en samen met zijn collega Beate Lønn bezoekt hij het plaats delict. Voor Beate is het verhaal helemaal duidelijk. Oleg was nog onder invloed van het nieuwe drug Violine en heeft zijn kompaan neergeschoten met een Malakov. Kruitsporen op de handen van Oleg en op de patroonhulzen komen overeen. Geen enkele twijfel bij de technische recherche.
Hole onderzoekt op eigen houtje het milieu waarin Oleg en Gusto bivakkeerden. Het duurt dan ook niet lang of hij stuit op de raadselachtige Dubai, een machtige speler die een groot deel van de drugsmarkt in handen heeft. Wanneer er verder wordt gewroet worden er ook verbindingen zichtbaar met de machthebbers in Oslo. Wat is de rol van politica Isabelle Skøyen en waar komt de synthetische drug Violine eigenlijk vandaan? Vragen die geleidelijk aan worden beantwoord door De Dief.

De Noorse alleskunner Jo Nesbø heeft met De schim een weergaloze thriller afgeleverd. Zijn personage Harry Hole is niet te stuiten door wie dan ook als hij eenmaal aan een zaak werkt. De onderste steen moet boven ongeacht de prijs die hij hiervoor moet betalen. Zo leverde hij al een vinger in en is zijn gezichtsuitdrukking voor altijd veranderd door een litteken. In de relationele sfeer worden ook weer de nodige schepen verbrand en is het gevecht tegen de drank nooit ver weg.
Nesbø gebruikt in dit boek minder de techniek van de plotwisselingen die hij meesterlijk beheerst. Geen probleem om in een langer lopende serie die inmiddels uit negen boeken bestaat verschillende technieken te gebruiken. Het gebruik van spanningselementen kent voor Nesbø geen enkel geheim meer zoals hij laat zien in de ultieme cliffhanger waarmee hij het verhaal sluit.