Wraakuur

Een gevaarlijk Zuid-Afrikaans wapen is illegaal naar Noorwegen geëxporteerd. Deze informatie komt bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst terecht. Rechercheur Harry Hole, die onlangs naar deze afdeling is overgeplaatst, neemt de zaak aan.
Alle sporen leiden naar het verleden, naar een groep collaborateurs die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nationaal-socialisten hebben gevochten.
Dan blijkt er een aanslag op de Noorse troonopvolger voorbereid te worden. Er zijn vele potentiële daders, oude nazi's en neonazi's. Wat heeft deze aanslag met de eerder ontdekte wapenliga te maken?
Om de zaak op te lossen en de aanslag te voorkomen, treedt Harry Hole een wereld binnen waarin macht en bedrog de boventoon voeren.

Boekgegevens
Titel: Wraakuur (2004)
Auteur: Jo Nesbø
Originele titel: Rødstrupe (2000)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-054-6
Omvang: 382 p.

Gelezen: 04-2005
herdruk De roodborst

BOB-score 4/5

Openstaande rekening in Oslo
Samen met de publicatie van het nieuwste boek van Jo Nesbø De verlosser heeft uitgeverij Cargo De roodborst uitgebracht. De roodborst is het derde deel in de reeks over inspecteur Harry Hole van de recherche in Oslo. Eerder werd dit boek uitgegeven onder de titel Wraakuur. Derde deel weliswaar in de reeks, maar in Nederland missen we nog steeds de vertaling van het tweede boek Kakerlakkene dat in 1998 verscheen.

In dit eerste deel van wat Nesbø zelf zijn Oslo-trilogie noemt, vinden we rechercheur Harry Hole die na een schietincident als inspecteur wordt weggepromoveerd naar het politie observatie team of kortweg POT. Hiermee komt een einde aan de intensieve samenwerking die Harry had met zijn collega Ellen. Ellen wordt op een avond laat, na haar werk belaagd met een honkbalknuppel. Harry trekt zich deze aanslag persoonlijk aan en hij zet alles op alles om op het spoor van de dader te komen. Een dader die zich mogelijk bevindt in het politiekorps.

Door zijn werk op de nieuwe afdeling stuit Harry bij toeval op een illegale wapentransactie. Er is in Oslo vanuit Zuid-Afrika een bijzonder geweer afgeleverd. Een geweer dat uitermate geschikt is voor een sluipschutter die op grote afstand van het slachtoffer, zijn klus wil klaren. Om de identiteit te achterhalen van deze schutter moet Harry zich verdiepen in een stuk historie van Noorwegen. Een zwarte bladzijde volgens sommige Noren. Wie waren die Noorse jongens die samen het Nazi-Duitsland vochten aan het oostfront tegen het communisme?

We volgens één van deze frontsoldaten Daniël Gudeson, die aanwezig was bij de verschrikkelijke slag om Stalingrad in 1942. Daniël is na de oorlog teruggekeerd en heeft zijn leven weer op de rails gezet. Wanneer hij van zijn arts te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, is voor hem de tijd aangebroken om nog een aantal rekeningen uit het verleden te vereffenen.

De sluipschutter lijkt Harry steeds één stap voor te blijven en de lezer blijft in het ongewisse tot het einde van het boek of de aanslag kan worden verijdeld. Waar Harry niet in slaagt is om de corrupte collega uit zijn hol te roken en zijn strijd gaat in het volgende deel Zes seconden te laat dan ook gewoon door.

Jo Nesbø heeft begin 2008 een serie van zeven hoogwaardige misdaadromans op zijn naam staan met de eigenzinnige inspecteur Harry Hole die door zijn alcoholisme de balans vaak negatief laat doorslaan. Harry heeft in zijn chef Bjarne Møller een beschermengel gevonden die Harry de hand boven het hoofd houdt en in dit boek ontmoet Harry ook Rakel en haar zoon Oleg die samen dienen als anker wanneer Harry helemaal stuurloos door Oslo zwalkt. Hopelijk brengt uitgeverij Cargo ook de niet meer verkrijgbare delen opnieuw uit, van deze Noorse alleskunner zodat het lezerspubliek dat is binnengehengeld met deze promotieactie kan genieten van de gehele serie.